Mangoldin viljely

Mangoldi – Kaunista ja maukasta

Mangoldia on helppo kasvattaa, ja se on erittäin kaunis eri väreineen ja paksuine, röyhelöisine lehtineen.
Se soveltuu sekä puutarhassa että ruukussa kasvatettavaksi. Kaksivuotisena kasvina mangoldista saa herkullisia lehtiä pitkään ja jopa syksyyn asti. Suojaa kasvi kylmimpään aikaan, niin ne tulevat myös ensi keväänä. Mangoldi on täynnä vitamiineja, joten se on paitsi kaunis ja maukas, myös terveellinen.

Mangoldin viljelypaikka

Mangold viihtyy parhaiten aurinkoisessa paikassa, mutta se voi kasvaa myös puolivarjossa.
Neljästä kuuteen tuntia suoraa auringonvaloa on ihanteellinen.
Se tarvitsee syvää, löysää ja ravinteikasta maaperää. PH-arvon pitäisi olla 7,0. Levitä typpilannoitusta kauden aikana, niin mangoldisi menestyy.
Vaihda kasvupaikka neljän vuoden välein. Tämä pätee, vaikka olisitkin kasvattanut läheistä sukua olevaa vihannesta, kuten pinaattia, punajuurta tai nauriita, samassa paikassa kuin mangoldia.

Mangoldin kylvö

Kylvä mangoldia suoraan avomaalle, kun maa on hieman lämmin, noin huhtikuussa.
Voit myös esikasvattaa mangoldia nopeuttaaksesi kasvua, kun istutat mangoldia. Kasvivälien tulisi olla 10-20 cm ja riviväli 30-40 cm. Istuta siemenet 1-2 cm:n syvyyteen. Harvenna liian lähellä toisiaan olevia nuoria kasveja, jotta vahvimmat kasvit jäävät jäljelle.
Liian tiheästi kasvava mangoldi ei kehitä vahvoja varsia, ja ne ovat vaarassa murtua. Voit myös istuttaa siemeniä loppukesällä noin kuusi viikkoa ennen syksyn ensimmäisiä pakkasia, jotta voit saada syksyllä satoa.

Mangoldin hoito

Mangoldia ei ole vaikea kasvattaa. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta ei märkänä. Lannoitus ei ole välttämätöntä, mutta typpilannoitus saa mangoldisi kukoistamaan. Se on sitkeä ja kestää lyhytaikaisia pakkasia. Jos haluat talvehtia sen, peitä se kompostilla tai kuitukankaalla, niin se kasvaa uudelleen keväällä.

Mangoldin tuholaiset ja taudit

Hyviä naapureita ovat herneet, pensaspavut ja haricots verts, mutta tomaatteja, kurkkuja ja pinaattia ei kannata kasvattaa mangoldin välittömässä läheisyydessä.
Mangold on melko vastustuskykyinen taudeille ja tuholaisille.
Se voi sairastua lehtilaikkutautiin, jonka tunnistaa ruskeista, punareunaisista laikuista. Tämä voidaan välttää kasvattamalla mangoldia sekaviljelyssä lehtikaalin kanssa. Poista ruskeat lehdet ja hävitä ne kotitalousjätteen mukana. Jos kasvit ovat liian lähellä toisiaan, home voi levitä ja muodostaa valkoisen päällysteen lehtien alapuolelle. Poista tartunnan saaneet lehdet.

Kuoriainen voi myös aiheuttaa ongelmia epämuodostuneiden lehtien ja alhaisemman sadon muodossa. Käsittele ne huuhtelemalla ne letkulla tai käsittelemällä ne saippuavedellä.

Mangoldin sadonkorjuu

Useimmat mangoldilajikkeet ovat satovalmiita noin 2 kuukauden kuluttua. Voit aloittaa sadonkorjuun, kun kasvi on noin 10 cm pitkä. Poimi 2-3 lehteä kasvin alapuolelta, jolloin se kasvaa uudelleen ja voit korjata mangoldia useiden viikkojen ajan.

Mangoldin käyttö

Käytä mangoldia samalla tavalla kuin pinaattia. Sitä voidaan käyttää pastakastikkeissa, piirakoissa, gratiineissa ja salaateissa. Syö se tuoreena tai pakasta ja käytä myöhemmin.
Se on todellinen superkasvis, joka sisältää paljon hyödyllisiä ravintoaineita. Näitä ovat K-vitamiini, joka ehkäisee osteoporoosia, luteiini ja zeaksantiini, jotka suojaavat silmiä ikääntymiseltä, sekä magnesium, jota tarvitaan energia- ja proteiiniaineenvaihdunnassa.

Manage cookie settings